Почетна страна
Судска власт
Надлежност
Унутрашње уређење
Јавност у раду
Публикације
Извештаји о раду
Судска пракса
Линкови
Контакт
Трг Војводе Радомира Путника 4
34000 Крагујевац

  

Почетна » Јавност у раду » Вести и саопштења

Вести и саопштења

 

 

 

 

16.10.2018. године

НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА СУДОВИМА СА ПОДРУЧЈА АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У КРАГУЈЕВЦУ

За постигнуте резултате рада и напредак у текућој у односу на претходну годину, четири суда са подручја Апелационог суда у Крагујевцу добило је награде и признања 08. октобра 2018. године на Годишњем саветовању судија Републике Србије у Врњачкој Бањи.

Основном суду у Крагујевцу додељена је прва награда у категорији "Повећање броја решених старих предмета у суду у односу на исти период претходне године".

Вишем суду у Краљеву и Основном суду у Крагујевцу додељена су признања за допринос унапређењу ефикасности и квалитету судског система.

Вишем суду у Чачку додељено је посебно признање за ефикасно управљање суда.

Награде су додељене у две категорије: "Повећање броја решених старих предмета у суду у односу на исти период претходне године" и "Повећање броја укупно решених предмета у суду у односу на исти период претходне године".

Признања су додељена за допринос унапређењу ефикасности и квалитету судског система и за иновације које су допринеле побољшању рада суда.

Посебна признања су додељења за ефикасно управљање суда.

Награде и признања судовима додељује Врховни касациони суд.

 

10.10.2018. године

КОМЕМОРАТИВНИ СКУП ПОВОДОМ ТРАГИЧНЕ СМРТИ СУДИЈЕ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У КРАГУЈЕВЦУ СУЗАНЕ ВИДАНОВИЋ

Поводом изненадне и трагичне смрти судије Апелационог суда у Крагујевцу Сузане Видановић, биће одржан комеморативни скуп дана 11.10.2018. године, са почетком у 10,00 часова у Апелационом суду у Крагујевцу, Трг Војводе Радомира Путника бр. 4, у Великој сали (број 116).

Сахрана ће се обавити истог дана у Параћину, на Параћинском гробљу, са почетком у 14,00 часова.

Судија Сузана Видановић рођена је 27.04.1960. године у Ћуприји. Правни факултет Универзитета у Крагујевцу завршила је 1984. године, а правосудни испит положила је 1987. године. Радила је у Центру за социјални рад у Ћуприји до 1997. године, када је изабрана за судију Општинског суда у Параћину.

За судију Апелационог суда у Крагујевцу изабрана је 16.12.2009. године и у овом суду радила је од његовог оснивања 01.01.2010. године. Своју функцију обављала је у Грађанском одељењу и Одељењу за радне спорове, а била је и председник Одељења за заштиту права на суђење у разумном року.

Чврстог карактера и племените душе, искрено посвећена професији и функцији коју је обављала, несебичним залагањем, знањем и искуством, значајно је допринела успешном раду Апелационог суда у Крагујевцу, а своје радно окружење чинила пожељним и бољим местом.

Иза себе је оставила двоје деце.

Колектив Апелационог суда изражава велику тугу и бол због губитка прерано преминуле судије Сузане Видановић.


31.08.2018. године

ПОСТАВЉЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ЗГРАДУ ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА У КРАГУЈЕВЦУ

Министарка правде, Нела Кубуровић, председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, председник Апелационог суда у Крагујевцу, Дубравка Дамјановић и градоначелник Града Крагујевца, Радомир Николић, положили су 31.08.2018. године камен темељац за нову зграду Правосудних органа у Крагујевцу. У новој згради биће смештено 11 правосудних органа: Апелациони суд у Крагујевцу, Виши суд у Крагујевцу, Основни суд у Крагујевцу, Апелационо јавно тужилаштво у Крагујевцу, Више јавно тужилаштво у Крагујевцу, Основно јавно тужилаштво у Крагујевцу, Управни суд - одељење у Крагујевцу, Привредни суд у Крагујевцу, Прекршајни Апелациони суд - одељење у Крагујевцу, Прекршајни суд у Крагујевцу, Државно правобранилаштво - одељење у Крагујевцу.

Будућа Палата правде ће имати 24 кабинета, 74 кабинет суднице и у њој ће радити 800 запослених. Радови на изградњи нове зграде површине близу 25 000 квадратних метара су почели, а предвиђено је да зграда буде завршена у наредне три године.

Нова зграда обезбедиће адекватне услове за рад правосудних функционера и запослених, а омогућиће се и боља повезаност правосудних органа на територији Града Крагујевца.

                                   

                                  

27.07.2018. године

ПОТПИСАН ЈЕ УГОВОР О ПОЧЕТКУ РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ ПАЛАТЕ ПРАВДЕ У КРАГУЈЕВЦУ

У Апелационом суду у Крагујевцу су у четвртак 26.07.2018. године Министарка правде, Нела Кубуровић и представници аустријске фирме "Штрабах" потписали уговор о извођењу радова на изградњи нове зграде Правосудних органа у Крагујевцу.

У новој згради која ће имати преко 23 000 м2, биће смештено 11 правосудних органа и радиће више од 800 запослених. За изградњу нове зграде - Палате правде у Крагујевцу издвојено је око 25 милиона евра и финансира се у потпуности из буџета Републике Србије. Планирани рок за изградњу је 38 месеци, а полагање камена темељца је планирано за септембар месец. Палата правде биће смештена у близини Економског и Правног факултета, на парцели коју је Град Крагујевац уступио Министарству правде РС.

Потписивању уговора присуствовали су председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, председница Апеалационог суда у Крагујевцу, Дубравка Дамјановић, Градоначелник Града Крагујевца, Радомир Николић, као и представници правосудних институција, будућих корисника нове зграде.

Пре потписивања уговора, Министарка правде је са председницом Апелационог суда у Крагујевцу обишла постојећу зграду правосудних органа, у којој су, поред Апелационог суда у Крагујевцу, смештени Виши и Основни суд у Крагујевцу. Након обиласка Министарка је истакла да су суднице у којима суде судије Апелационог суда у Крагујевцу, у подруму и да судије и запослени раде у веома неадекватним условима, те да ће изградњом нове зграде правосудних органа у Крагујевцу, овај град добити зграду достојну функције коју обављају судије и тужиоци.

Председник Врховног касационог суда је истакао да је потписивање уговора резултат рада Министарства правде, које је Влади РС предложило реализацију овог пројекта и да ће нова зграда суда и добри услови рада допринети још бољим резултатима рада и угледу суда.

Председница Апелационог суда у Крагујевцу, Дубравка Дамјановић је изразила задовољство што је препозната тешка ситуација када су у питању смештајни услови судија и запослених и истакла да  је потписивање уговора потврда да ће правосудни органи у Крагујевцу имати добре услове за рад у којима ће сви запослени моћи да остваре свој максимум без напора који су чинили у тешким и лошим смештајним условима.

Нова зграда суда - Палата правде у Крагујевцу ће грађанима олакшати приступ правди, кретање предмета ће бити брже, биће лакша комуникација између правосудних органа, што ће смањити време трајања самог поступка, истакла је Министарка правде.

    

 

14.05.2018. године

ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ГОДИШЊЕГ ИЗВЕШТАЈА О РАДУ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У КРАГУЈЕВЦУ И ВИШИХ И ОСНОВНИХ СУДОВА СА ПОДРУЧЈА ОВОГ СУДА ЗА 2017. ГОДИНУ.

У Апелационом суду у Крагујевцу је 27. априла 2018. године одржана презентација Годишњег извештаја о раду Апелационог суда у Крагујевцу и виших и основних судова са подручја Апелационог суда у Крагујевцу за 2017. годину.

Презентацији су присуствовали председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, председници виших и основних судова са подручја Апелационог суда у Крагујевцу, представници USAID-а, медија и др.

Сви судови на подручју Апелационог суда решили су у 2017. години укупно 299.945 предмета, чему треба додати још и предмете по захтевима грађана за оверу потписа, рукописа и преписа, издавање уверења и замолница - укупно 118.106 предмета. Током прошле године примљено је 275.645 предмета.

Успешан рад судова у периоду од 2014. године до 2017. године довео је до значајног смањења броја нерешених предмета, којих је у 2014. години било 370.183, док их на крају 2017. године има 188.651, и поред прилива који се у истом периоду значајно увећавао.

Извештај је представила вршилац функције председника Апелационог суда у Крагујевцу, Дубравка Дамјановић.

Представљање Извештаја о раду судова са подручја Апелационог суда у Крагујевцу за 2017. годину одржано је уз подршку Пројекта владавине права Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Годишњи извештај о раду Апелационог суда у Крагујевцу и виших и основних судова са подручја овог суда за 2017. годину

       

   


26.04.2018. године

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ГОДИШЊЕГ ИЗВЕШТАЈА О РАДУ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У КРАГУЈЕВЦУ И ВИШИХ И ОСНОВНИХ СУДОВА СА ПОДРУЧЈА ОВОГ СУДА ЗА 2017. ГОДИНУ

Апелациони суд у Крагујевцу ће представити Годишњи извештај о раду како Апелационог суда тако и виших и основних судова са подручја Апелационог суда у Крагујевцу за 2017. годину, у петак 27. априла 2018. године, са почетком у 12,00 часова, у Крагујевцу, у згради Правосудних органа, Трг Војводе Радомира Путника бр. 4, у Великој сали на првом спрату (судница бр. 116).

Суд жели да предствљањем Извештаја на овај начин истакне транспарентност свог рада и обавести, не само стручну, већ и ширу јавност, а пре свега грађане на подручју своје апелације, која је територијално највећа у Србији, о оствареним резултатима у 2017. години, трендовима уоченим у приливу предмета и условима у којима судови са овог подручја савладавају своје обавезе.

Годишњи извештај о раду судова за 2017. годину ће представити вршилац функције председника Апелационог суда у Крагујевцу, Дубравка Дамјановић.

Извештај је сачињен тако да је разумљив не само припадницима професије, већ и обичним грађанима, а према смерницама и методологији коју је развио Врховни касациони суд Србије.

На презентацији се очекује присуство, осим свих председника подручних судова, и председника Врховног касационог суда, Драгомира Милојевића, судије Снежане Андрејевић, представника Министарства правде РС, представника USAID-а, и др.

Представљање Извештаја о раду судова са подручја Апелационог суда у Крагујевцу за 2017. годину одржава се уз подршку Пројекта владавине права Америчке агенције за међународни развој (USAID).

 

28.02.2018. године

ПРЕСТАНАК СУДИЈСКЕ ФУНКЦИЈЕ СУДИЈИ СМИЉАНИ РИСТИЋ ЗБОГ НАВРШЕЊА РАДНОГ ВЕКА И СТИЦАЊА УСЛОВА ЗА ПЕНЗИЈУ

Судији Апелационог суда у Крагујевцу, Смиљани Ристић, Одлуком Високог савета судства престала је судијска функција 13.02.2018. године, због навршења радног века. За судију Апелационог суда у Крагујевцу изабрана је одлуком Високог савета судства од 16.12.2009. године и у овом суду је обављала судијску функцију од почетка рада суда 01.01.2010. године. Била је распоређена у Грађанском одељењу Апелационог суда у Крагујевцу, а од половине 2013. године била је председник овог одељења. До избора за судију Апелационог суда у Крагујевцу, судија Смиљана Ристић је судијску функцију обављала у Окружном суду у Краљеву.

06.02.2018. године

 

ЗАКЉУЧЦИ СА СЕДНИЦЕ СВИХ СУДИЈА АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У КРАГУЈЕВЦУ ОД 02.02.2018. ГОДИНЕНА РАДНИ ТЕКСТ АМАНДМАНА МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ НА УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 

 На седници свих судија Апелационог суда у Крагујевцу одржаној дана 02.фебруара 2018. године расправљано је о тексту амандмана Министарства правде Републике Србије на Устав Републике Србије који су објављени 22. јануара 2018. године.

 Једногласно је закључено да се предложеним решењима из амандмана доводи у питање остваривање независности судија и судства као једног од основних начела владавине права, и да се ради о таквим недостацима који се не могу редиговати (прерадити и уредити), па је закључено да се предложи повлачење из процедуре Радног текста  Амандмана Министарства правде на Устав Републике Србије.

 У преговорима о приступању Републике Србије са Европском унијом Акционим планом за поглавље 23, у делу који се односи на правосуђе и независност правосуђа Република Србија се поред осталог обавезала на усвајање Устава и са њим усклађених правосудних закона којима се, имајући у виду препоруке Венецијанске комисије и европске стандарде,

1. обезбеђују независност правосуђа, од политичког утицаја,

2. максимално ограничава утицај законодавне и извршне власти у поступку одабира, предлагања, избора, премештаја и престанка функције судија, председника судова и јавних тужилаца,

3. гарантује улазак у правосудни систем заснован на објективним критеријумима, правичним процедурама одабира отвореним за све кандидате одговарајућих квалификација,

4. ојачава улога Високог савет судства и Државног већа тужилаца, њихов састав би требао да буде мешовит, без учешћа Народне скупштине, изузев њене искључиво деклараторне улоге, и

5. да органи законодавне или извршне власти не би требало да имају овлашћење да контролишу или надгледају рад правосуђа.

 На седници свих судија Апелационог суда је констатовано да приликом израде амандмана нису узете у обзир обавезе које је преузела Република Србија из Акционог плана за поглавље 23, нити су коришћени стандарди у овој области из многобројних међународних документа усвојених од стране релевантних тела.

Озбиљни приговори су упућени на амандмане који се односе на састав Високог савета судства, избор Председника Високог савета судства и на Рад и одлучивање Високог савета судства, према којима;

  1. Високи савет судства чини десет чланова: пет судија које бирају судије и пет истакнутих правника које бира Народна скупштина,
  2. Председник Високог савета судства бира се међу члановима савета који нису судије,
  3. Високи савет судства доноси одлуке гласовима најмање шест чланова савета или гласовима најмање пет чланова савета међу којима је и глас председника Високог савета судства, на седници на којој је присутно најмање седам чланова савета.

Са предложеним саставом Високог савета судства у потпуности је доведена у сумњу гаранција независности овог органа, с обзиром да је избор пет чланова и председника Високог савета судства, чији је глас одлучујући када је број гласова једнак, у надлежности Народне скупштине, чиме би законодавна власт и политичка воља скупштинске већине потпуно управљала Високим саветом судства, приликом одлучивања о свим питањима из његове надлежности, а посебно којима се гарантује самосталност и независност судова и судија, као што је избор, разрешење, дисциплинска одговорност, материјални положај, па се не може говорити о независном или самосталном правосудном органу.

С предњим у вези од значаја је истаћи какав је састав Високих савета судства Републике Словеније и Републике Хрватске, која је последња приступила Европској унији;

Тако је чланом 124. став 5. Устава Републике Хрватске прописано,

„Државно судбено вијеће има једанаест чланова, а чине га седам судија, два свеучилишна професора правних наука и два саборска заступника, од којих један из редова опозиције“, а

Члан 131. Устава Републике Словеније, прописује

„Судски савјет састоји се од једанаест чланова. Пет чланова бира Народна скупштина на предлог председника Републике, од универзитетских професора права, адвоката и других правника, док шест чланова бирају између себе судије који трајно врше судијску функцију. Председника бирају чланови сaвета међу собом“.

Озбиљни приговори се упућују на амандман број 4 у делу којим је прописано да за судију у законом одређеним судовима који имају искључиво првостепену надлежност може бити изабрано само лице које је окончало посебну обуку у институцији за обуку у правосуђу основаној законом.

Став је судија Апелационог суда да се са предложеним амандманом врши дискриминација судијских помоћника, у односу на лица која су окончала посебну обуку, јер велики број судијских помоћника тај посао обавља више година и помажу судијама у раду, израђују нацрте одлука, анализирају судску праксу и обављају друге послове у складу са Законом о уређењу судова и Судским пословником, због чега се основано очекује да буду сврстани у категорију кандидата са највише права да буду изабрани за судије.

У односу на непреместивост судија очигледно је да су одредбе важећег Устава знатно строже када је у питању могућност премештајa судија, него што је то реч у предлогу из амандмана број 4.  

Устав Републике Србије у члану 150. предвиђа да „судија има право да врши судијску функцију у суду за који је изабран и само уз своју сагласност може бити премештен или упућен у други суд. У случају укидања суда или претежног дела надлежности суда за који је изабран, судија изузетно може без своје сагласности бити трајно премештен или упућен у други суд, у складу са законом“, док је амандманом предвиђена знатно већа могућност за премештај судија, односно код сваког преуређења судског система, тако да свака промена судског система може бити искоришћена за премештај судија чиме се такође стварају услови да се политички утиче на правосуђе у Србији.

У вези надлежности Високог савета судства амандманима је предвиђено да у области финансирања Високи савет има само право да предлаже влади план средстава за рад судова. Став је судија Апелационог суда да судски буџет треба да у целости пређе у надлежност Високог савета судства, с обзиром да је то европски стандард судске независности, јер се само на тај начин обезбеђује материјална независност судске гране власти, а што је предуслов за остваривање пуне независности судства.

Предложеним амандманима je предвиђена и могућност да министар надлежан за правосуђе, може да покрене дисциплински поступак и поступак за разрешење судија и председника судова.

Важећим Законом о судијама је прописано да дисциплински поступак према  судији и поступак разрешења  може иницирати сваки грађанин, али је покретање дисциплинског поступка у искључивој надлежности  Дисциплинског тужиоца, док поступак разрешења покреће  Високи савет судства. Овакавим предлогом, да представник друге - извршне власти (министар правде) покреће дисциплински поступак и поступак за разрешење судија и председника судова  је у директној супротности са Уставом Републике Србије, према коме уређење власти почива на подели власти на законодавну, извршну и судску, при чему је судска власт независна.

 

10.11.2017. године

Одлуком Високог савета судства од 17.10.2017. године, Гордана Вељовић и Слободан Петровић, судије Вишег суда у Крагујевцу и Зорица Јовановић, судија Основног суда у Крагујевцу, изабрани су за судије Апелационог суда у Крагујевцу. На седници свих судија Апелационог суда у Крагујевцу одржаној дана 07.11.2017. године новоизабране судије ступиле су на функцију. Изменом Годишњег распореда послова Апелационог суда у Крагујевцу од 07.11.2017. године судија Гордана Вељовић распоређена је у 2. већу Грађанског одељења, судија Слободан Петровић у 6. веће Грађанског одељења, а судија Зорица Јовановић у 4. веће Одељења за радне спорове.

 

13.11.2017. године

СУДИЈА АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У КРАГУЈЕВЦУ МИРОЉУБ ТОМИЋ ИЗАБРАН ЈЕ ЗА СУДИЈУ ВРХОВНОГ КАСАЦИОНОГ СУДА

Одлуком Високог савета судства од 24.10.2017. године, судија Апелационог суда у Крагујевцу Мирољуб Томић изабран је за судију Врховног касационог суда. Судија Мирољуб Томић је судија Апелационог суда у Крагујевцу од оснивања суда 01.01.2010. године и поступао је у Кривичном одељењу овог суда, а обављао је и функцију заменика председника суда. У периоду од 01.03.2012. године до 01.03.2017. године био је члан Високог савета судства.

 

05.10.2017. године

НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА СУДОВИМА СА ПОДРУЧЈА АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У КРАГУЈЕВЦУ

За постигнуте резултате рада и напредак у текућој у односу на претходну годину, девет судова са подручја Апелационог суда у Крагујевцу добило је награде и признања, 5.октобра 2017. године, на Годишњем саветовању судија Републике Србије у Врњачкој Бањи.

Вишем суду у Крушевцу додељена је трећа награда у категорији "Повећање броја укупно решених предмета у суду у односу на исти период претходне године".

Основном суду у Ивањици додељена је трећа награда у категорији "Повећање броја решених старих предмета у суду у односу на исти период претходне године".

Вишем суду у Ужицу, Вишем суду у Краљеву, Основном суду у Крагујевцу, Основном суду у Пријепољу и Основном суду у Сјеници, додељена су признања за допринос унапређењу ефикасности и квалитету судског система.

Основном суду у Ужицу и Основном суду у Пожеги додељена су признања за иновације које су допринеле побољшању рада суда.

Награде су додељене у две категорије "Повећање броја решених старих предмета у суду у односу на исти период претходне године" и "Повећање броја укупно решених предмета у суду у односу на исти период претходне године".

Признања су додељена за допринос унапређењу ефикасности и квалитету судског система и за иновације које су допринеле побољшању рада суда.

Награде и признања судовима додељује Врховни касациони суд.

 

01.02.2017. године

ПРЕСТАНАК СУДИЈСКЕ ФУНКЦИЈЕ СУДИЈИ ДРАГИШИ РАДИСАВЉЕВИЋУ НА ЛИЧНИ ЗАХТЕВ

Судији Апелационог суда у Крагујевцу, Драгиши Радисављевић, Одлуком Високог савета судства престала је судијска функција на лични захтев. За судију Апелационог суда у Крагујевцу изабран је Одлуком Високог савета судства од 16.12.2009. године и у овом суду је обављао судијску функцију од почетка рада суда 01.01.2010. године. Био је распоређен у Кривичном одељењу Апелационог суда у Крагујевцу. До избора за судију Апелационог суда, судија Драгиша Радисављевић је судијску функцију обављао у Окружном суду у Новом Пазару.

 

АРХИВА

 

 

 

 

 

 

@ 2010. Апелациони суд у Крагујевцу